Schijt

Je zou eens wat meer schijt moeten hebben. Zei een dierbare een tijd geleden tegen mij.
“What the fuck?”, dacht ik. ‘Waar bemoei jij je mee?’. (Ik probeerde dat advies meteen in praktijk te brengen).

Het bleek wel een goed advies…
Want wat mij in mijn rol als ondernemer en bedrijfseigenaar het meest geholpen heeft, is het besef dat ik op een gezonde manier schijt moet hebben aan andere ondernemers en organisaties.
En dat is mij gelukt door schijt te hebben aan mijzelf.

Als ik niet mijn eigen koers vaar, doe ik maar wat. En dat ‘maar wat’ gaat op zich wel ergens heen, maar is totaal niet ‘in line’ met wie ik ben en waar ik voor sta.
Ik stel dan zaken uit, kan geen beslissingen nemen. Ik word onzeker en word chagrijnig. Ik krijg nog minder uit mijn handen. Onduidelijkheid neemt toe. Krijg geen controle.

Een paar maanden geleden ben ik dus meer schijt gaan hebben.

Wat er toen over bleef, was ruimte.
Ruimte om te doen wat ik wil en daarin ook zoveel mogelijk schijt te hebben aan mijzelf: gaat het goed, dan gaat het goed en ga ik door.
Gaat het niet goed, dan probeer ik iets anders. Schijt.

Dit zijn dingen die je ontdekt, along the way. Die krijg je niet in een boekje aangereikt.
‘Schijt hebben aan’ op een professionele manier, een manier die jou als mens laat groeien, is natuurlijk niet 1-2-3 geregeld.

Het gaat over je durven openstellen naar jezelf, naar je onzekerheden en fouten. De controle en aannames durven loslaten. Maar ook gaat het over het durven luisteren naar anderen, het aannemen van feedback, het leren loslaten van gedachten die gaan over wat anderen van je vinden.

Het gaat over op je bek gaan, janken, vloeken en tieren. Maar het gaat ook over het kunnen zien van goede resultaten, hoe klein ook. Over volhouden, steeds opnieuw proberen.

Leren bij jezelf te blijven doordat je ontdekt wat niet van jou is om zo vanzelf ruimte te geven aan wat bij jou hoort.

Reactie? Be my guest! ⤵️

#koers #direction #pad #path#ondernemer #mens #human#essentie #aandacht #core #kans#now #nu #power #drijfveer #kracht#waarde #zingeving #herstel#ondernemen #entrepreneur #kern#duurzaam #veerkracht #resilience#doel #goal #leven #mindset